Mzdové genderové nerovnosti na příkladu trhu práce v USA - Suchý, Dobromil (2015)
Tato diplomová práce se věnuje analýze genderových mzdových nerovností na příkladu trhu práce v USA. V teoretické části jsou představeny teorie vysvětlující genderové rozdíly. V metodologické části je popsán zdroj dat a způsob výběru respondentů pro další analýzu. Dále jsou zde sestaveny ekonometrické modely, využité v dalších částech práce. V praktické části jsou analyzovány genderové rozdíly ve vybraných oborech a zhodnoceny rozdíly mezi jednotlivými socioekonomickými skupinami. Výsledky rozboru ukazují, že ve všech sledovaných oborech byly příjmy vdaných žen vyšší než příjmy svobodných žen, ale není možné potvrdit hypotézu, že by tento rozdíl byl vyšší v oborech umožňujících práci z domova nebo pružnější pracovní dobu. Naopak je potvrzena hypotéza, že je v těchto časově flexibilnějších povoláních pro ženy výhodnější mít malé dítě, ačkoli není jednoznačné, zda je to charakterem těchto oborů, nebo spíše jejich vyšší výdělečností.