Srovnání vybraných komerčních reportingových BI platforem - Krečmerová, Petra (2015)
Diplomová práce se zabývá srovnáním vybraných komerčních BI reportingových platforem. Cíle práce jsou vytvořit pilotní dashboardy ve třech business intelligence nástrojích, porovnat tyto nástroje a vybrat optimální nástroj pro tvorbu dashboardů. V teoretické části se nachází komentovaná rešerše knih a prací, jsou popsány základní terminologické výrazy, problematika business intelligence, její principy a komponenty. Další část práce popisuje performance dashboardy a zabývá se analýzou trhu komerčních BI nástrojů. V praktické části jsou vytvořeny pilotní dashboardy nad daty retailového řetězce ve vybraných třech business intelligence nástrojích Power BI, QlikView a Tableau. Poté jsou tyto nástroje porovnány a na základě vícekriteriální analýzy variant je vybrán a doporučen optimální nástroj pro projekt Kompetenčního centra Retail Analytics. V analýze jsou stanoveny kritéria, váhy hodnotících kritérií pomocí Fullerovy metody a výsledné hodnocení na základě metody váženého součtu. Diplomová práce je určena pro projekt Kompetenčního centra Retail Analytics a odborné veřejnosti, jako jeden ze zdrojů při výběru BI reportingové platformy.