Rozvojové projekty v Ústeckém kraji - Vayhelová, Gabriela (2015)
Diplomová práce se zaměřuje na Ústecký kraj z pohledu rozvojových projektů, které zde byly realizovány. V první části práce vysvětluje základní pojmy spojené s rozvojovými projekty, teoretická východiska managementu rozvojových projektů, který je určujícím prvkem jejich úspěšnosti a dále vysvětluje základní charakter neziskových organizací. Ústecký kraj je z hlediska ekonomiky a svého zaměření velmi specifický, a proto je součástí praktické části i podrobnější analýza, která nastoluje rámcový přehled o celkové situaci kraje. Zájem o rozvoj je s postupující dobou stále větší, a proto je zde analýza již realizovaných projektů v Opárenském mlýně. Ta má za cíl vyhodnotit, zda byly realizované projekty naplněny a zda jejich vlivy mají pozitivní přínos pro dané území. Pracujeme zde s hypotézami, které se potvrdily. Lze tedy konstatovat, že lidské zdroje mají vliv na rozvoj regionu a také že nestátní neziskové organizace mohou i s omezenými zdroji přispět k rozvoji území.