Analýza daňového systému v České republice a na Slovensku od roku 1989 do současnosti se zaměřením na nejvýraznější odlišnosti a jejich vliv na ekonomiku daných zemí - Burešová, Petra; Chmelová, Pavla; Zeman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Cílem bakalářské práce je analýza vývoje daňového systému v České a Slovenské republice. Dále je práce zaměřena na vliv daňových změn na makroekonomické ukazatele. V teoretické části jsou vymezeny pojmy související s daňovou problematikou. Jsou zde uvedeny daně jako příjem státního rozpočtu, což je dále analyzováno v praktické části. Dále jsou zde nadefinovány makroekonomické ukazatele - HDP, nezaměstnanost a daňová kvóta, které jsou taktéž využity dále. V praktické části je nejprve nastíněna situace v Československu v roce 1989. Dále jsou uvedeny důvody a požadavky pro daňovou reformu v roce 1993. Následující části se zabývají samotnou analýzou daňových systémů v České a Slovenské republice od roku 1993 do současnosti. Jsou zde uvedeny hlavní odlišnosti a podobnosti daňových systémů. Poslední kapitoly praktické části jsou věnovány analýze vývoje makroekonomických ukazatelů v souvislosti s daňovými změnami. V závěru jsou zhodnoceny rozdíly a podobnosti daňových systémů. I přes rozdělení obou zemí a časté změny v daňových soustavách si zůstávají tyto systémy spíše podobné. Hlavní odlišnosti jsou nalezeny u daní důchodových, kde byly díky zavedení rovné dani i očekávány, avšak při zrušení rovné daně odlišností ubylo.
Vedoucí práce: Pavla Chmelová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses