Jakými dalšími analytickými postupy je vhodné doplnit finanční analýzu v konkrétní firmě? - Dobrovolný, Pavel; Stejskalová, Irena, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Jánský, Jaroslav, 1952- (2016)
Diplomová práce, Jakými dalšími analytickými postupy je vhodné doplnit finanční analýzu v konkrétní společnosti?, se zabývá finanční analýzou jako nástrojem k finančnímu řízení společnosti s důrazem na zjištění, zda je tato analýza dostatečně podrobná a vyčerpávající, příp. jakými dalšími analytickými postupy je vhodné finanční analýzu doplnit. Celou práci je možné rozdělit na tři stěžejní části. První část je věnována teoretickému vymezení uživatelů finanční analýzy, jejím informačním zdrojům a metodám, mezi které patří zejména absolutní, relativní a rozdílové ukazatele. Dále je zde věnována pozornost bankrotním a bonitním modelům. Ve druhé části jsou teoretické poznatky aplikovány do reálného prostředí konkrétní společnosti. Pomocí analýzy aktiv a pasiv, výpočtu poměrových ukazatelů, stanovení ekonomické přidané hodnoty (EVA) a zpracování bonitních a bankrotních modelů je vyhodnoceno finanční zdraví společnosti ELNA Servis Počerady, s.r.o. v období 2010 až 2014. Kromě výpočtových modelů práce zahrnuje také posouzení vnitřního a vnějšího prostředí společnosti pomocí SWOT analýzy, která je tvořena IFE a EFE maticí. Ze zjištěných výsledků jsou následně vyvozeny příslušné závěry, které vedou ke stanovení manažerských doporučení pro vedení společnosti, jež by měla směřovat k pozitivnímu vývoji a rozvoji společnosti v následujících letech. Třetí část obsahuje výsledky výzkumného šetření realizovaného pomocí dotazníku. Výsledkem výzkumného šetření je stanovení významnosti a využitelnosti jednotlivých finančních ukazatelů v praxi.
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2016
Vedoucí práce: Irena Stejskalová
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2016
Keywords: finanční analýza; finanční management; ekonomické ukazatele; management [obor dipl. práce]; SWOT analýza; bankrotní modely; rentabilita; ukazatel EVA; diplomové práce; financial analysis; financial management; economic indicators; master's theses