Nezaměstnanost v období hospodářské krize : komparace českého a německého trhu práce - Bauerová, Simona (2016)
Diplomová práce se zaměřuje na problém nezaměstnanosti, který kulminuje v době hospodářské recese. Po nástupu finanční krize v roce 2008 významně vzrostla míra nezaměstnanosti všech evropských zemí kromě Německa. Státu, jenž byl ještě před deseti lety ekonomy považován za nemocného muže Evropy pro svou tíživou situaci na pracovním trhu. Předkládaná práce popisuje vývoj německého pracovního trhu, důraz je kladen na úlohu předkrizových reforem politiky zaměstnanosti, zejména jejich účinnosti v době finanční krize. Text se dále zabývá trhem práce v České republice, sleduje jeho chování před a po roce 2008. Cíl této práce spočívá v provedení analýzy a následné komparace statistických dat z oblasti výše zmíněných pracovních trhů. Závěrečná doporučení se opírají o zhodnocení možnosti aplikace některých německých nástrojů politik zaměstnanosti na českém trhu práce.