Analýza efektivnosti veřejných investic pomocí metody nákladů a přínosů - Žilík, Lukáš (2015)
Participace ČR v čerpání strukturálních fondů Evropské unie s sebou přináší otázku efektivního vyuţívaní těchto prostředků. Počet projektů financovaných evropskými penězi tvoří významnou část uskutečněných investic na našem území. Navíc tlak plynoucí z porovnávání efektivnosti soukromých projektů s veřejnými vede k otázce, jak zamezit zbytečnému plýtvání. Orgány, rozhodující o přerozdělování, by měly disponovat kvalitními podklady, které jsou potřebnými základy ke správnému jednání. Mezi tyto podklady se řadí také odborně zpracovaná analýza nákladů a přínosů (dále CBA). Cílem diplomové práce je aplikovat teoretické poznatky CBA na vybraném problému hodnocení efektivnosti veřejných investic na konkrétním projektu ČR. V teoretické části bude stručně shrnuto současné poznání problematiky efektivnosti veřejných investic, metody uţívané při jejich hodnocení, dále budou popsána základní východiska CBA a navrhnu způsob zpracování. Vpraktické části bude nejdříve představen analyzovaný projekt a poté následná aplikace návrhu zpracování se zaměřením na vybranou problematiku hodnocení efektivnosti investic. Konečným výsledkem práce by měly být kvalitní podklady pro vyšetření vhodnosti uţívání této metody a z CBA vycházející data určující efektivní, či naopak neefektivní uţití veřejných prostředků