Hodnocení efektivnosti veřejných projektů – Cost Benefit Analysis - Vorlová, Šárka (2015)
Cílem diplomové práce Hodnocení efektivnosti veřejných projektů: Cost Benefit Analysis je aplikovat získané teoretické poznatky z analýzy nákladů a přínosů na konkrétním veřejném projektu výstavba vodovodu a kanalizace v obci Kamenice. V úvodu teoretické části jsou definovány základní pojmy jako veřejný sektor, veřejné finance, veřejný projekt a jsou zde popsány metody hodnocení veřejných projektů. V další kapitole teoretické části je podrobně rozebrána analýza nákladů a přínosů a její postup. V praktické části je Cost Benefit analýza aplikována na konkrétním veřejném projektu, a sice na projektu z oblasti životního prostředí s názvem Kamenice: Vodovod a kanalizace. Na tomto reálném projektu bude provedena analýza nákladů a přínosů. Po zhotovení této analýzy bude možné zhodnotit, zda se žadatel držel metodologie CBA a zda je projekt prospěšný pro veřejnost. Metody využité při zpracování diplomové práce jsou literární rešerše, deskripce, analýza a syntéza získaných poznatků.