Komparace terciárního vzdělávání ve Finsku a ČR - Vrbská, Alena (2016)
Diplomová práce se zabývá komparativní analýzou vzdělávacích systémů ve Finsku a České republice. Cílem práce je analýza školských systémů, jeho financování, komparace finského a českého vzdělávacího systému a návrh opatření pro zlepšení situace v terciárním vzdělávání v ČR. Cílem empirické části je zhodnocení možného dopadu zavedení školného pro mimoevropské studenty ve Finsku. Zvolený problém je řešen pomocí komparativní analýzy a empirického šetření prostřednictvím dotazníkového řešení. Na základě zjištěných údajů je možné analyzovat český vzdělávací systém a navrhnout opatření pro zlepšení.