Zhodnocení faktorů ovlivňujících brain drain a potenciální odliv budoucích absolventů oboru medicíny z České republiky - Jakubčinová, Lenka; Prát, Šárka; Kouřilová, Jana, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Tato bakalářská práce je zaměřena především na zkoumání tendencí vysokoškolských studentů medicíny k pracovní migraci z ČR a na faktory, které jejich rozhodování ovlivňují. Teoretická část obsahuje základní poznatky, pojmy a charakteristiky, týkající se migrace a brain drainingu obecně, následuje shrnutí situace, týkající se přímo českých lékařů a studentů medicíny. V praktické části jsou popsány výsledky vlastního výzkumu a předneseny závěry, týkající se současných tendencí a motivů vysokoškolských studentů medicíny k odchodu ze země. Závěr, jenž dotazníkové šetření přináší, představuje potvrzení stanovené hypotézy, tedy že současní vysokoškolští studenti medicíny chtějí do ciziny odcházet především z důvodu vyššího finančního ohodnocení v zahraničí. Tato práce může mít další využití např. při stanovení preventivních opatření, týkajících se odlivu mozků či v analýze dopadů tohoto jevu na pracovní trh.
Vedoucí práce: Šárka Prát
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses