Hongkong – logistický, dopravní a obchodní uzel - Navrátil, Miroslav (2015)
Práce řeší, jak si Hongkong stojí v oblasti logistiky, ekonomiky a zahraničního obchodu. Hlavním cílem práce je zhodnotit současné postavení Hongkongu v mezinárodním obchodě a dopravě. Dílčími cíly jsou zodpovězení otázky dostatečné vybavenosti v oblasti logistiky a infrastruktury a analýza postavení Hongkongu v rámci tzv. modelu jedna země, dva systémy. V práci jsou použity metody časové srovnání, vztahová analýza, kauzální analýza a dedukce. Práce je rozdělena na čtyři části. První se zabývá logistikou z obecného, teoretického pohledu. Druhá sleduje vývoj ekonomiky Hongkongu po roce 1997. Třetí analyzuje vývoj zahraničního obchodu Hongkongu od 80. let po současnost. Poslední část se věnuje dopravě a logistice v Hongkongu.