Úroveň lidských zdrojů a jejich úloha v regionálním rozvoji Ústeckého kraje - Štrajtová, Monika (2015)
Diplomová práce se zabývá lidskými zdroji a jejich dopadem na regionální rozvoj Ústeckého kraje. Cílem práce je na základě analýzy statistických dat trhu práce, komparace s ostatními NUTS III v České republice a vyhodnocení vlastních dotazníkových šetření formulovat doporučení pro zaměření regionální politiky v oblasti lidských zdrojů v Ústeckém kraji. Práce je rozdělena do pěti částí. V první části jsou na základě literární rešerše vysvětleny teoretické pojmy. Ve druhé části je popsána regionální politika Evropské unie a České republiky a strategické dokumenty plánování regionálního rozvoje. Třetí část přináší analýzu vývoje lidských zdrojů v České republice a popis politiky zaměstnanosti. Čtvrtá část se věnuje charakteristice Ústeckého kraje, popisu regionální politiky Ústeckého kraje a projektů zaměstnanosti, srovnání v ostatními NUTS III v České republice a vyhodnocení dotazníkových šetření. V závěru práce jsou formulována doporučení regionální politiky v oblasti lidských zdrojů v Ústeckém kraji.