Návrh středoškolské učebnice účetnictví pro obor vzdělávání Veřejnosprávní činnost - Baranová, Petra (2016)
Diplomová práce se zabývá návrhem středoškolské učebnice účetnictví obcí pro obor vzdělávání Veřejnosprávní činnost. Cílem práce je navrhnout učebnici účetnictví státní správy a samosprávy, která bude co nejvíce odpovídat požadavkům vyučujících a studentů. K tomu posloužilo dotazníkové šetření. Provedené dotazníkové šetření ukázalo, že vhodná středoškolská učebnice na trhu není. Vyučující podnikatelského účetnictví nejvíce využívají učebnice od P. Štohla. Jak učitelé, tak žáci se shodují hned v několika požadavcích na učebnici. Jedním z nich je hodně praktických příkladů k procvičení, dále pak přehlednost, jednoduchost a barevnost. Na základě výše uvedených výsledků výzkumu jsem se pokusila vytvořit danou učebnici. Učebnice je rozdělena do kapitol dle účtových tříd. V každé kapitole najdeme stručnou teorii k probíranému učivu a řešené příklady. Po kapitole následují neřešené cvičné příklady, k nimž jsou výsledky na konci učebnice.