Liberalizace trhu vs. síťové odvětví v rukou státu na příkladu trhu poštovních služeb a státního podniku Česká pošta - Bartošová, Kristýna (2016)
Bakalářská práce se zabývá liberalizací poštovního trhu v České republice. Vybranou problematiku demonstruje v praktické části na příkladu České pošty, státního podniku. Objasňuje oblasti a pojmy úzce spjaté s danou problematikou. Definuje znaky monopolu, specifikuje odvětví sítí. Zabývá se privatizačním procesem, vymezuje zásadní rysy státního podniku a dalších stěžejních obchodních korporací. Objasňuje teorii veřejné volby a s ní spjaté problémy. Zaměřuje se i na poštovní licenci zavazující k poskytování univerzální služby. Cílem práce je vytvořit ucelený přehled o minulém i současném stavu poštovního trhu. Dále pak analyzovat podnik České pošty, zejména jeho hospodářskou činnost a právní formu. Ukazuje se, že Česká pošta není natolik ztrátovým podnikem, jak vystupuje na veřejnosti. Z grafu o vývoji výnosů lze předpovídat jejich klesající trend v budoucnu. Cíle práce jsou naplněny vypracováním souhrnného vývoje legislativních a institucionálních změn. Za pomoci komparativní analýzy evropských poštovních institucí je možné dojít ke srovnání právních forem institucí a porovnání rozsahu pobočkových sítí v jednotlivých státech. Česká republika si stojí dobře - pod průměrnou hodnotou. Díky tomu je nakonec možné dojít k závěrům a doporučením pro náš trh. Při zkoumání budoucího vývoje České pošty bylo využito zejména problematiky projektu Pošta Partner.