Komparace životní úrovně obyvatelstva na vesnici a ve městě v Libereckém kraji mezi lety 1945-1989 - Kopecká, Pavlína; Chalupecký, Petr; Johnson, Zdenka, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Práce se zabývá zmapováním rozdílného vývoje životní úrovně mezi lety 1945 - 1989 v severočeském pohraničí, ve městě Liberci a ve městě Hejnice. Zachycuje sociální, ekonomickou a politickou proměnu pohraničí od odsunu Němců, přes nastolení komunistického a socialistického režimu, invazi vojsk Varšavské smlouvy, období normalizace, až po revoluci. Dle pravidel komparativní metody jsou u obou měst nejdříve analyzovány a následně srovnány vybrané body životní úrovně. Na základě zjištěných informací práce konstatuje, že životní úroveň obyvatel Liberce byla spíše vyšší, než obyvatel Hejnic, ale uvedené rozdíly nebyly natolik výrazné.
Vedoucí práce: Petr Chalupecký
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses