Komparace daňové zátěže zaměstnanců v ČR a v Rakousku - Krčmářová, Simona (2016)
Tato diplomová práce se zabývá porovnáním zdanění závislé činnosti v České republice a v Rakousku. Pomocí efektivní sazby daně a efektivní sazby celkového zatížení zaměstnance analyzuje daňovou zátěž zaměstnanců pro různé typy poplatníků. Následující kapitola zkoumá intervalovou progresivitu daně v obou státech a vyhodnocuje, pro které poplatníky je míra progresivity daně z příjmů nejcitelnější. Lorenzova křivka před zdaněním a po zdanění v poslední kapitole zobrazuje rozdělení příjmů mezi zaměstnanci a vliv zdanění příjmů na redistribuci důchodů ve společnosti. Koeficienty sestavené z Lorenzovy křivky pro Českou republiku a Rakousko kvantifikují míru přerozdělování příjmů pomocí progresivní důchodové daně.