Vliv množství vyčerpaných peněz ze Strukturálních Fondů EU Českou republikou na počet podaných patentových přihlášek českými přihlašovateli - Lehejčková, Lucie (2015)
Abstrakt V několika studiích byla prokázána důležitost investování do VaVaI. Tyto investice totiž mohou mít vliv na inovační aktivitu a tím i na ekonomický růst. V této diplomové práci je proto zkoumán vztah množství vyčerpaných peněžních prostředků ze Strukturálních fondů EU na aktivity VaVaI v ČR a inovační aktivity, měřené počtem podaných národních patentových přihlášek českými přihlašovateli. Je sledován směr působení, přibližná velikost a významnost vlivu těchto reálných výdajů v rámci různých variací modelů a zvolených časových zpoždění tohoto vlivu. Je také porovnán vliv reálných výdajů ze zdrojů EU a ze zdrojů ČR. Výsledky této diplomové práce ukazují, že mezi zmíněnými dvěma proměnnými existuje pozitivní vztah. Bylo zjištěno, že velikost vlivu reálných výdajů EU není velká, nicméně v několika případech se vliv tohoto faktoru ukázal jako významný. Výsledky také potvrzují, že tento vliv je v čase určitým způsobem zpožděn. Výdaje ČR mají v této práci opačný vliv než sledovaná exogenní proměnná a jsou významné.