Potenciální daňový výnos z legalizace marihuany v ČR - Kadleček, Martin (2014)
Bakalářská práce se zabývá odhadem potenciálního daňového výnosu z legalizace prodeje marihuany v České republice. V teoretické části práce popisuje legalizační procesy v Nizozemsku, Uruguay, Coloradu, Washingtonu a České republice a představuje teoretické přístupy k odhadu daňového výnosu a podobě trhu s marihuanou. V praktické části práce analyzuje trh s marihuanou ze strany poptávky na základě statistických dat a ze strany nabídky na základě dvou metod zkoumání. První metoda používá dotazníkové šetření mezi 42 pěstiteli marihuany k dosažení odhadu průměrných ročních nákladů na výrobu jednoho gramu marihuany ve výši 53,33 Kč/g. Druhá metoda tyto náklady udává ve výši 0,0525 Kč/g na základě srovnání s tabákovým trhem v USA. Zatímco druhá metoda je vyhodnocena jako nepoužitelná pro trh v České republice, první metoda je dále využita k odhadu potenciálního daňového výnosu ve dvou modelových situacích. První situace počítá se sazbou spotřební daně ve výši 27% + 1,896 Kč/g. Zde je potenciální daňový výnos odhadován v rozpětí 2,48 až 4,41 miliard Kč ročně. Druhá situace počítá se sazbou spotřební daně ve výši 77,07 Kč/g. Zde je potenciální daňový výnos odhadován v rozpětí 2,89 až 5,9 miliard Kč ročně.