Analýza úmrtnostních tabulek pomocí vybraných vícerozměrných statistických metod - Bršlíková, Jana; Vilikus, Ondřej; Miskolczi, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Úmrtnost historicky patří k nejsledovanějším demografickým ukazatelům a nepochybně odráží vyspělost každé země. Cílem této diplomové práce je porovnání úmrtnostních poměrů analyzovaných zemí celého světa v čase a mezi sebou s využitím hlavních komponent, což umožňuje na data pohlédnout jinou optikou, než je běžné. Velkou výhodou je minimální ztráta informace a poměrně srozumitelná interpretace úmrtnosti jednotlivých zemí. Práce nabízí několik zajímavých grafických výstupů. Ty např. potvrzují vyšší úmrtnost v zemích východní Evropy ve srovnání se zeměmi západní Evropy či v letech 1990 - 2010 v rámci postkomunistických zemí nejvýraznější snížení úmrtnosti v České republice. Data jsou čerpána z databáze Human Mortality Database a zpracována ve statistickém programu SPSS.
Vedoucí práce: Ondřej Vilikus
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statisticko-pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses