Komparace daňové zátěže zaměstnanců v ČR a v Irsku - Křivanová, Jana (2016)
Cílem mé práce je komparace daňové zátěže zaměstnanců v České republice a v Irsku dle legislativy daných států, platné pro rok 2015. V teoretické části se zabývám popisem daňových systémů s důrazem na zdanění příjmů ze závislé činnosti. Součástí je i krátké shrnutí vývoje daňových systémů. Praktická část je rozdělena do dvou sekcí. První z nich je zaměřena na výpočet efektivní sazby daně pro poplatníky z různých typů domácností a druhá se zabývá výpočtem intervalové a globální progresivity daně v obou státech, společně s analýzou rovnosti redistribuce příjmů ve společnosti pomocí Lorenzovy křivky a Giniho koeficientu. Provedené výpočty prokázaly progresivní působení daně jak v ČR, tak v Irsku, přičemž vyšší míra daňové progrese i vyšší míra nerovnosti rozdělení příjmů je patrná v Irsku. Z pohledu efektivních sazeb daně z příjmů je vyšší daňová zátěž v Irsku, a to průměrně o 13,5 procentních bodů, což potvrzuje zákonné ustanovení v příslušné daňové legislativě.