Komparace daňové zátěže zaměstnanců v ČR a v Irsku - Křivanová, Jana; Kubátová, Květa, 1952-; Bušovský, Ladislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Cílem mé práce je komparace daňové zátěže zaměstnanců v České republice a v Irsku dle legislativy daných států, platné pro rok 2015. V teoretické části se zabývám popisem daňových systémů s důrazem na zdanění příjmů ze závislé činnosti. Součástí je i krátké shrnutí vývoje daňových systémů. Praktická část je rozdělena do dvou sekcí. První z nich je zaměřena na výpočet efektivní sazby daně pro poplatníky z různých typů domácností a druhá se zabývá výpočtem intervalové a globální progresivity daně v obou státech, společně s analýzou rovnosti redistribuce příjmů ve společnosti pomocí Lorenzovy křivky a Giniho koeficientu. Provedené výpočty prokázaly progresivní působení daně jak v ČR, tak v Irsku, přičemž vyšší míra daňové progrese i vyšší míra nerovnosti rozdělení příjmů je patrná v Irsku. Z pohledu efektivních sazeb daně z příjmů je vyšší daňová zátěž v Irsku, a to průměrně o 13,5 procentních bodů, což potvrzuje zákonné ustanovení v příslušné daňové legislativě.
Vedoucí práce: Květa Kubátová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses