Využití gravitačních modelů při konstrukci odhadů komoditních toků - Kieslichová, Kateřina; Zbranek, Jaroslav; Sixta, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Hlavním cílem mé diplomové práce je konstrukce odhadů meziregionálních komoditních toků pro kraje České republiky při využití gravitačního modelu. Gravitační model vychází z Newtonova gravitačního zákona. Gravitační modely mohou být použity ve dvou různých informačních kontextech. První je informační kontext, kdy prostorové interakce toků jsou známy předem, a model se využívá k vysvětlení chování těchto toků. A druhý je informační kontext, kdy tyto interakce předem známy nejsou a musíme je odhadovat. Tato diplomová práce je zaměřena na druhý typ. Při odhadování komoditních toků je potřeba znát hodnoty vývozu a dovozu za jednotlivé kraje. Výsledkem diplomové práce jsou odhadnuté meziregionální komoditní toky. Ty jsou vloženy do regionálních input-output tabulek sestavených Katedrou ekonomické statistiky. Přitom regionální input-output tabulky jsou upraveny tak, aby byla splněna rovnost zdrojů a užití. Na základě takto vzniklých tabulek pro všechny regiony jsem provedla input-output analýzu. Input-output analýza zkoumá vliv modelové změny investic, týkající se zvolených komodit, na odhadnuté meziregionální toky a vybrané makroekonomické ukazatele.
Vedoucí práce: Jaroslav Zbranek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statisticko-pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses