Analýza výhodnosti franchisingu v gastronomii - Čakarová, Rosica; Holečková, Jaroslava; Papáčková, Zuzana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Diplomová práce je zaměřena na popis a analýzu současné situace na trhu s franchisovými podniky. Konkrétně na podmínky spolupráce, nabízené aktuálně jednotlivými provozovateli franchisových konceptů v oblasti gastronomie. Práce je pro přehlednost rozdělena do několika kapitol zachycující hlavní specifika podnikání formou franchisingu, kterým by měl každý potenciální franchisant věnovat pozornost. V úvodu jsou shrnuta hlavní charakteristika franchisingu se zaměřením na charakteristické znaky podnikání, formy franchisingu dostupné na českém trhu a výhody a nevýhody působící na obě smluvní strany. Dále jsou pak diskutovány účetní a daňové aspekty podníkání formou franchisingu v České republice a dostupné varianty financování těchto podniků. Kapitola je také věnována možným úskalím frachisového podnikání a konfliktům z pohledu ochrany hospodářské soutěže. V další části textu je provedena analýza výhodnosti podmínek franchisingu v oblasti gastronomie se zaměřením na hlavní faktory působící na franchisanty, jakými jsou podpora franchisanta, franchisové poplatky, návratnost investice, délka franchisové smlouvy a strategie expanze franchisorova konceptu. Poslední kapitola analytické části práce je věnována praktickému příkladu, který porovnává výhodnost dvou možných variant vstupu do gastronomického franchisového konceptu. Náplní závěrečné části diplomové práce je shrnutí celkové výhodnosti podnikání formou franchisingu jak obecně, tak konkrétně ve vybrané oblasti, a jsou zde potvrzeny či vyvráceny v úvodu stanovené hypotézy.
Vedoucí práce: Jaroslava Holečková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses