Patentová přihláška jako nástroj cenové a konkurenční politiky firmy - Mráz, Radim (2015)
Práce analyzuje význam patentové přihlášky v konkurenční i cenové politice firmy. Patenty jsou obecně velmi aktuálním tématem, jelikož mají významný vliv na tržní strukturu. Podání patentové přihlášky je prvním krokem k samotnému udělení patentu. Základem celé práce je ekonomický model, který je sestaven tak, aby se svou podobou co možná nejvíce blížil trhu, na kterém firma působí. Daná firma mi poskytla veškerá data, která byla potřebná k vytvoření této práce, jde tedy o data z reálného tržního prostředí. Celý model je postaven na rozhodování dané firmy o počátku vývoje produktu a také o podání patentové přihlášky. Na závěr práce jsou dosazena reálná firemní data do teoretického modelu. Toto dosazení prokazuje, že již samotné podání patentové přihlášky má vliv na konkurenční situaci na trhu.