Ekonomický a institucionální vývoj Severní Koreje v letech 1973-2000 - Večerka, Jakub; Szobi, Pavel, 1983-; Skřivan, Aleš, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá ekonomickým a institucionálním vývojem v Severní Koreji v letech 1973-2000 a centrálně plánovanou ekonomikou. První část práce objasňuje základní znaky centrálně plánované ekonomiky a charakterizuje její výhody a nevýhody. Druhá část práce si klade za cíl zmínit vývoj a důležité instituce v Severní Koreji, detailně zmapovat zahraniční obchod KLDR v letech 1973-2000 a nastínit závislost Severní Koreje na Sovětském svazu. Je zde rovněž provedena analýza a vývoj severokorejských zákonů o zahraničním obchodu. Konečně třetí část práce se zaměřuje na vývoj domácí ekonomiky, která je porovnávána s ostatními významnými státy. Mezi jeden z hlavních sledovaných a porovnávaných ukazatelů patří vývoj životní úrovně s Severní Koreji a hrubý domácí produkt.
Vedoucí práce: Pavel Szobi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses