Alternativní formy bydlení seniorů v ČR v letech 2013-2015 - Krčmář, Michael; Sunega, Petr, 1975-; Barák, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou seniorského bydlení v ČR v letech 2013 až 2015. Význam této problematiky a zájem o ni spočívá v tom, že se jedná o jeden z problémů spojených se stárnutím populace nejen u nás, ale i v celé EU. Otázka bydlení seniorů tedy je, a v budoucnu ještě více bude, jednou z důležitých, které bude potřeba řešit. Cílem této práce je zjistit, jestli je alternativní forma seniorského bydlení, především senior cohousing, finančně výhodnější z pohledu veřejných rozpočtů a samotných seniorůnež dosavadní formy bydlení seniorů. Dále také do jaké míry je pro seniory alternativní forma seniorského bydlení akceptovatelná. Pomocí kvalitativní analýzy bylo zjištěno, že senioři úplně nejvíce preferují život ve své vlastní domácnosti, ve které prožili značnou část života. Méně preferují bydlení v ústavech (institucích) a bydlení v senior cohousingu by pro ně do jisté míry bylo vhodnější formou bydlení ve srovnání s bydlením v ústavu. Pomocí sestavených modelových domácností byla provedena komparace finanční výhodnosti vybraného senior cohousingu a vybraného domova pro seniory. Z tohoto srovnání vyplynulo, že senior cohousing je do značné míry drahý v porovnání s bydlením v ústavu pro seniory a velká část seniorských domácností by si jej nemohla dovolit. Z finanční analýzy a srovnání senior cohousingu s ústavem pro seniory také vyplynulo, že z pohledu veřejných rozpočtů je finančně výhodnější dotovat stávající institucionální péči o seniory.
Vedoucí práce: Petr Sunega
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses