Hrozí v příštích pěti letech České republice nedostatek vlastních lékařů? : - Virt, Petr (2015)
Česká republika se v posledních letech potýká s výrazným odchodem lékařů do zahraničí. Tato práce má za úkol tento jev analyzovat a vysvětlit, což dělá pomocí komparace nashromážděných dat a následného komentáře. V práci dochází k zevrubnému popisu dané problematiky, jednotlivých faktorů a motivací, kvůli kterým k tomuto jevu dochází, a následně je tento jev zachycen v absolutních číslech v průběhu několika let. Je zde popsán vývoj platových ohodnocení českých lékařů mezi lety 2000-2013. Zároveň práce zhodnocuje současnou situaci a její vliv na společnost.