Analýza metod a dopadů státních zásahů na kouření v České republice od roku 2004 - Ježek, Marek; Kobliha, Pavel; Brabec, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
V dnešní době je kouření jednou z nejčastějších příčin nemocnosti či úmrtí, kterým jde zabránit. Ať už se jedná o aktivní kuřáky, tak i jejich okolí - pasivní kuřáky. Vyvstává tedy aktuální otázka, zda existuje způsob, jak se účinně bránit proti těmto situacím. Cílem práce bude analýza metod a dopadů státních zásahů na kouření. Pro měření budou vybrány státní zásahy jako spotřební daň, zákaz kouření na veřejných místech a zákaz reklamy. Nejdříve bude zjištěn počet kuřáků, dle pohlaví, věku či vzdělání, následně nemocnost a úmrtnost populace před a po státních intervencích v období 2004 - 2013. Ze získaných údajů se vyjádří celkový roční výnos státu a proběhne ověření, zda se státu vyplatí investovat do prevenčních opatření nebo spíše do následného léčení kuřáků. Nakonec ze zjištěných informací proběhne vyhodnocení testovaných státních zásahů, tedy zda existuje takový, který je nejvýhodnější ze státního i populačního hlediska.
Vedoucí práce: Pavel Kobliha
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses