Vliv liberalizace e-komunikací na hospodářskou soutěž ve vybraných zemích EU mezi roky 1990 - 2013 - Mračková, Lenka (2015)
Cílem bakalářské práce je vyhodnotit vliv liberalizace na hospodářskou soutěž na trhu elektronických komunikací ve vybraných zemích Evropské unie (ve Spojeném království, Dánsku, Finsku, Itálii, České a Slovenské republice). Teoretická část poskytuje přehled základních pojmů a charakteristik trhu elektronických komunikací a vybraných regulatorních opatření, která mají za cíl trh postupně liberalizovat (tzv. regulací k deregulaci). Praktická část sleduje rostoucí počet mobilních virtuálních operátorů v jednotlivých zemích a hodnotí, jaký je jejich vliv na zkoumané ukazatele (průměrná cena za minutu hovoru, průměrné výnosy mobilních operátorů na zákazníka, počet provolaných minut). Nakonec práce shrnuje výsledky v jednotlivých zemích a dochází k závěru, že země s mobilními virtuálními operátory na trhu dosahují ve zkoumaných ukazatelích v průměru lepších výsledků (pro koncové zákazníky) než země bez virtuálních operátorů.