Ekonomické dopady platné regulace výroby a obchodu s ultralehkými letadly v EU a USA v letech 2005-2013 - Novotná, Nikola (2015)
Tato práce se zabývá platnými regulacemi v odvětví ultralehkých letadel. Jsou zde srovnávány legislativy účinné na území Spojených států amerických a Evropské unie. Vstup na trh je v tomto odvětví podmíněn certifikací modelu ultralehkého letadla, se kterým chce výrobce prorazit. To představuje překážku vstupu na trh. Ospravedlnění regulací v tomto odvětví nacházeli regulátoři v ekonomických teorií regulace, které jsou popsány v teoretické části. Praktická část práce obsahuje analýzu legislativy platné na území Spojených států a vybraných zemí Evropské unie. Pro porovnání efektivnosti regulací obou celků je vytvořen odhad nákladů, které vznikají výrobci působením zkoumaných regulací. Hlavním přínosem analýzy a odhadu nákladů je závěr, že jednotná americká legislativa způsobuje výrobci nižší náklady a představuje tak menší překážku vstupu na trh. Proti tomu legislativu platnou na území Evropské unie lze označit za méně efektivní.