Metoda TTT pro porovnání randomizovaných heuristik - Novotná, Petra; Pelikán, Jan, 1943-; Fábry, Jan, 1967-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Pro praktické využití úlohy listonoše je navrhováno velké množství heuristik, které sice dosahují jen přibližného řešení, ovšem v reálném čase. Vzhledem k počtu možností řešení problému listonoše je pro řešitele důležitá výkonnost heuristiky, a proto je cílem práce porovnání výkonnosti algoritmů. První část práce je věnována teorii potřebné k pochopení způsobu porovnávání, kterým dále srovnávám výkonnost pěti modifikací randomizované heuristiky řešící rozvozní úlohy pomocí problému listonoše s kapacitami. Varianty řešení jsou spuštěny na několika různě složitých úlohách s nepovinnými hranami a s více vozidly vyjíždějícími z jednoho depa. Výsledky jsou zobrazeny v grafech a pro přesnější vyhodnocení je vypočtena pravděpodobnost vypovídající o schopnosti jedné modifikace dosáhnout zadané cílové hodnoty v kratším čase než druhá modifikace. Předpokladem je různá efektivnost při řešení úlohy malého a velkého rozsahu.
Vedoucí práce: Jan Pelikán
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses