Analýza současného stavu financování sportu z veřejných rozpočtů v ČR a možnosti dalšího rozvoje - Gerneš, David (2015)
Diplomová práce si klade za cíl evaluovat současnou koncepci financování sportu v České republice a navrhuje dílčí opatření, která by vedla k jejímu vylepšení. Tato opatření jsou navrhována na základě analýzy současného systému podpory sportu v České republice, Slovenské republice, Rakousku a Francii. Dále při navrhování vhodných opatření je brán zřetel na názory patnácti zástupců sportovní obce, s kterými byly vedeny řízené rozhovory a na názory občanů ČR, které byly zjištěny v rámci dotazníkového šetření na vzorku 150 osob. Výsledkem šetření je návrh na možnost jednoprocentní asignace daně, zavedení centrálního registru sportovišť a sportovců, ustálení struktury dotačních programů a upravení systému využívání výnosů ze zdanění hazardů pro obce.