Je vývoj počtu uskutečněných transakcí M&A procyklický? - Červinková, Kristýna; Stroukal, Dominik, 1987-; Nikolovová, Pavla, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Práce si klade za cíl odhalit vztah počtu transakcí na poli fúzí a akvizic a hospodářského cyklu pomocí vhodně zvolených makroekonomických ukazatelů. Základní hypotéza o procyklickém vývoji nárůstu počtu transakcí byla ověřována na základě regresního modelu za použití panelového souboru čtvrtletních dat zemí Visegrádské čtyřky v období 2000 až 2014. Pozitivní vztah hlavní vysvětlující proměnné čtvrtletní změny HDP byl potvrzen odhadem metodou nejmenších čtverců se zahrnutím robustních odhadů směrodatných odchylek. Robustnější závěry přináší práce ohledně významnosti výše cen na kapitálových trzích a veřejného dluhu. Zjištěný kladný vztah cen akcií k počtu transakcí je v souladu s behaviorální teorií. Nárůst investiční aktivity je realizován prostřednictvím zisku z prodeje nadhodnocených akcií firem. Neočekávaný výsledek analýzy o kladném působení výše veřejného dluhu na transakce vyžadoval upřesnění předpokladu o nízké preferenci vyhlazené spotřeby domácností v zemích Visegrádské čtyřky.
Vedoucí práce: Dominik Stroukal
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses