Analýza vlivu vzdělání na výši mzdy v České republice - Tománková, Martina (2015)
Hlavním cílem této práce je zjistit, zda a jakým způsobem vzdělání ovlivňuje mzdu. Z logické úvahy a dosavadních studií vyplývá, že existuje pozitivní korelace mezi dosaženým vzděláním a výší mzdy jednotlivce. Studie se však ve velikosti vlivu liší a v České republice doposud není mnoho prací, které by se tímto tématem zabývaly. Tato diplomová práce je založena na vlastním dotazníkovém šetření, ze kterého bylo získáno celkem 521 pozorování. Průzkum probíhal v období březen-květen 2015. Data byla následně analyzována a metodou intervalové regrese byla prokázána pozitivní závislost dosaženého vzdělání na výši mzdy. Při dosažení bakalářského vzdělání se mzda jedince zvýší v průměru o 8 % oproti jedinci se středoškolským vzděláním s maturitou. Pokud jedinec dosáhl magisterského/inženýrského titulu, jeho mzda je v průměru vyšší o 21,9 % než mzda jedince, jehož nejvyšší dosažené vzdělání je středoškolské s maturitou. Při analýze byla také zjištěna genderová mzdová mezera. Dle výsledků mají ženy v České republice o 21,3 % nižší mzdy než muži. Práce se dále zabývá dosažením vysokoškolského vzdělání pro jedince starší 26 let. Regresní analýzou bylo prokázáno, že získání bakalářského stupně vzdělání zvyšuje pro tuto skupinu mzdu více (o 14,4 %) než při analýze na celém data setu. A naopak získání magisterského/inženýrského titulu zvyšuje pro tuto skupinu mzdu méně (o 17,3 %). Součástí této práce byl také výpočet návratnosti investice do vysokoškolského vzdělání. Za použití metody vnitřního výnosového procenta, byla zjištěna míra návratnosti 8,3 %.