Sport a mezinárodní vztahy na příkladu olympijských her v Moskvě (1980) a Los Angeles (1984) - Janoušek, Filip; Soukup, Jaromír, 1977-; Szobi, Pavel, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu prolínání sportu a mezinárodních vztahů. Tento vztah je rozebírán na příkladu olympijských her v Moskvě a v Los Angeles, které se setkaly s hromadným bojkotem zemí západního, respektive východního bloku. Bojkoty obou těchto olympijských her byly velmi úzce spjaty s aktuální politickou situací a vrcholící studenou válkou. V roce 1980 podnikl Sovětský svaz invazi do Afghánistánu, na což značná část západní části světa reagovala vyhlášením bojkotu olympijských her v Moskvě. O čtyři roky později se konaly olympijské hry v americkém Los Angeles, a většina zemí východního bloku se tyto hry rozhodla bojkotovat ze strachu o bezpečí svých sportovních výprav. Teoretická část této práce popisuje hlavní události, které se ve 20. a 21. století odehrály na pomezí sportu a mezinárodních vztahů. Praktická část se pak věnuje čistě olympijským hrám v Moskvě a Los Angeles, zejména pak obdobím před těmito hrami. V těchto obdobích se na úrovni vysoké politiky rozhodovalo o bojkotu jednotlivých her. Výslednou tezí, která vychází z této diplomové práce je, že sport je velmi často užívaným prostředkem zahraniční politiky, který ovšem není příliš účinný.
Vedoucí práce: Jaromír Soukup
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses