Loterijní průmysl v České republice, jeho vývoj a regulace od roku 2012 - Lenc, Martin (2015)
Práce se zabývá problematikou hazardního průmyslu v České republice od roku 2012, kdy byla zavedena velká novela loterijního zákona, která umožnila obcím pomocí obecně závazných vyhlášek hazard regulovat, případně úplně zakazovat. Právě úplný zákaz, který začal být v rámci některých obcí uplatňován, způsobil rozmach černého trhu. Tento ekonomicky zajímavý fenomén je v práci rozklíčován - jeho vznik a formy projevu. Dále se práce zabývá vznikem nových zákonů, které začnou postupně platit od roku 2016 a 2017. Je analyzován dopad na firmy působící v odvětví, státní rozpočet a rozpočty obcí. Dále jsou zkoumání podrobeny východiska a ekonomické modely, ze kterých vychází Ministerstvo financí ČR a v kontrastu s kritickou analýzou společenských nákladů hazardních her je vedena úvaha o tom, zda je připravovaná regulace v podobě výrazného navyšování daní adekvátní či nikoliv. K řešení postupu byla zvolena deskriptivní analýza relevantních materiálů, především pak výstupů od Ministerstva financí ČR, speciálně zřízených institucí, obcí a firem reálně působících v odvětví, ale také důvodové zprávy zákonodárců, kteří navrhují nové zákony. Provedená analýza poskytuje kritický pohled na některá východiska regulátora. Je zpochybněn výpočet společenských nákladů hazardu, které jsou dále dány do širšího kontextu za účelem posouzení závažnosti problému. Zkoumán je také odhad dodatečného výnosu z hazardu po vyšším zdanění, posouvání hranice rentability a přechod ke vzniku černého trhu. Hlavním přínosem práce je důraz na co největší objektivitu ve zkoumání a zpracování široké škály vstupů, které jsou dále kriticky vyhodnoceny. V práci je komplexně shrnuta situace na trhu hazardního hraní, jeho současná i budoucí regulace s východisky a možnými dopady.