Zhodnocení dopadů Operačního programu Podnikání a inovace a Operačního programu Průmysl a podnikání ve Středočeském kraji - Hudec, Jakub; Kouřilová, Jana, 1960-; Macháček, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Tato diplomová práce se zabývá operačními programy v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu. Cílem této diplomové práce je zhodnocení vlivu těchto operačních programů na území Středočeského kraje. Dotace a dotační prostředí jsou často diskutovaná témata například z hlediska smyslu nebo přínosnosti. Avšak při těchto diskuzích bývá často dosaženo zcela protichůdných výsledků. V teoretické části práce jsou popsány vybrané teoretické koncepty regionálního rozvoje a regionální politiky. Tato část rovněž obsahuje kapitoly věnující se otázce intervencionistických prvků a podpoře podnikání. Praktická část práce se zabývá politikou hospodářské a sociální soudržnosti Evropské unie, vybranými operačními programy, představuje Středočeský kraj a seznamuje s výsledky regresní analýzy. Mezi nejdůležitější zjištění práce patří, že na území Středočeského kraje byla ve sledovaném období alokována nadprůměrná celková částka dotací ve srovnání s ostatními kraji České republiky. Největší alokace byla ve sledovaném období čerpána v programech jako Inovace nebo Prosperita. Pomocí regresní analýzy byl pozorován z dlouhodobého hlediska slabý negativní vliv dotací na sledované proměnné jako například míra nezaměstnanosti nebo míra zaměstnanosti ve zpracovatelském průmyslu.
Vedoucí práce: Jana Kouřilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses