Vyvíjí se prodeje nových osobních automobilů procyklicky? : Analýza determinant korporátní a retailové poptávky v ČR a SR - Brožová, Dominika; Kovanda, Lukáš, 1980-; Chytilová, Helena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Práce se zaměřuje na procyklický vztah tržního vývoje agregovaných prodejů nových osobních automobilů v České a Slovenské republice a následné hodnocení vlivu makroekonomických veličin v období od prvního čtvrtletí 2005 až k třetímu čtvrtletí 2015. Celkem jsou odhadnuty čtyři různé modely vícenásobné lineární regrese prodejů vozidel, v případě ČR je umožněn i odhad pro rozdílné sektory domácností a firem. Pro celkové prodeje na základě srovnání ČR a SR jsou zejména stěžejní cena pohonných hmot a hrubý domácí produkt, kdy procyklický vztah je úspěšně verifikován. Ekonomická krize z přelomu let 2008-2009 tak zasáhla zejména Slovensko, zatímco v ČR byl efekt vyvážen pozitivním šokem do cen pohonných hmot. U modelu domácností je procyklický vztah zamítnut, výrazný pokles HDP tak vychyluje pouze prodeje firmám. Odhady rozdílných modelů v ČR se zároveň potvrdil významný vztah prodejů s úrokovou mírou a populačním růstem.
Vedoucí práce: Lukáš Kovanda
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses