Právní úprava státní služby v poměru k úpravě příbuzných vztahů - Chlebik, Martin (2015)
Diplomová práce pojednává o zákonné úpravě státní služby a jejího porovnání s pracovněprávní úpravou v ostatních oblastech. V práci je rozebrána základní teorie veřejné služby, její vývoj a členění v rámci České republiky a její současnou podoba. Součástí práce je i rozbor oblastí, které se tématu bezprostředně týkají, jako například personální oblast pracovněprávní v rámci veřejné správy. Závěrem práce je porovnání hlavních zákonů, upravujících státní službu, se soukromoprávní úpravou, tedy se zákoníkem práce. Práce poskytuje přehled pozitiv a negativ současné úpravy státní služby.