Nástroje proti daňovým únikům na DPH a jejich efektivnost - Jelínková, Petra (2016)
Diplomová práce se zabývá nástroji, které zabraňují únikům na dani z přidané hodnoty. Cílem práce je analyzovat nástroje, které jsou v České republice i na území Evropské unie již zavedeny nebo v nejbližší době zavedeny budou a zhodnotit jejich dopady a efektivitu. První část práce pokládá teoretická východiska pro samotnou analýzu nástrojů. Jedná se o popis principu fungování daně z přidané hodnoty, vymezení pojmu daňový únik, legislativní úpravu DPH a formy daňových úniků v současnosti. Druhá část se zabývá analýzou nástrojů. U každého nástroje je popsán základní princip fungování, legislativní podklad a analýza jeho výhod a nevýhod. Jedná se o kontrolní hlášení, elektronickou evidenci tržeb, režim přenesení daňové povinnosti, institut ručení, souhrnné hlášení a systém VIES.