Nástroje proti daňovým únikům na DPH a jejich efektivnost - Jelínková, Petra; Čapek, Jan; Zídková, Hana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Diplomová práce se zabývá nástroji, které zabraňují únikům na dani z přidané hodnoty. Cílem práce je analyzovat nástroje, které jsou v České republice i na území Evropské unie již zavedeny nebo v nejbližší době zavedeny budou a zhodnotit jejich dopady a efektivitu. První část práce pokládá teoretická východiska pro samotnou analýzu nástrojů. Jedná se o popis principu fungování daně z přidané hodnoty, vymezení pojmu daňový únik, legislativní úpravu DPH a formy daňových úniků v současnosti. Druhá část se zabývá analýzou nástrojů. U každého nástroje je popsán základní princip fungování, legislativní podklad a analýza jeho výhod a nevýhod. Jedná se o kontrolní hlášení, elektronickou evidenci tržeb, režim přenesení daňové povinnosti, institut ručení, souhrnné hlášení a systém VIES.
Vedoucí práce: Jan Čapek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses