Veřejný ochránce práv - Mikanová, Markéta (2015)
V dnešní době je úřad Veřejného ochránce práv považován za jednu ze zásadních institucí, který by neměl scházet v žádném demokratickém státě. Současná ombudsmanka České republiky Mgr. Anna Šabatová Ph.D. řeší mnoho kauz, z nichž některé jsou v této práci uvedeny. Osoba Veřejného ochránce práv má být nezávislá a má být občanům k dispozici, aby jim mohla poradit v případě jednání s institucemi, kterých se její kompetence týká. Přijetím zákona č. 349/1999 Sb. se zakotvila tato instituce v České republice. Cílem mé práce je osvětlit vývoj od přijetí zákona až po současnost, rozebrat zákon samotný a zaměřit se na Kancelář veřejného ochránce práv. Dále provádím komparaci instituce ombudsmana s jinými zeměmi a stanovuji doporučení pro úpravu zákona o instituci Veřejného ochránce práv v České republice. Doporučuji uzákonit především zavedení více specializovaných ombudsmanů, požadavky na vzdělání ombudsmana a možnost jeho odvolání v případě dlouhodobé nemoci, která zabraňuje výkonu jeho funkce.