Práce šlechtí : Vliv odchodu do důchodu na zdraví - Svatošová, Markéta; Stroukal, Dominik, 1987-; Tříska, Dušan, 1946-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Za použití panelových dat z výzkumu SHARE a metody fixních efektů tato práce zjišťuje, že důchod má významný negativní dopad jak na fyzické, tak psychické zdraví. Konkrétně výsledky ukazují, že důchodci mají oproti lidem, kteří v důchodu nejsou, o 0,85 více chronických onemocnění, dále problémy s o 0,3 více pohybových aktivit a index tělesné hmotnosti o 0,07 bodu větší. Co se týče úrovně deprese, jsou na tom důchodci na škále měřící depresi od 0 do 12 o 0,5 bodů hůře než lidé, kteří v důchodu nejsou. Dopad důchodu na paměťové schopnosti se rovněž ukázal jako negativní.
Vedoucí práce: Dominik Stroukal
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses