Vodárenství v malých obcích – myslíme na budoucnost? : - Linc, Ondřej (2016)
Cílem této práce je analýza sektoru vodárenství z hlediska vytváření fondů na obnovu infrastruktury s důrazem na situaci v malých obcích, které samy provozují vodárenské sítě. Na základě analýzy dat o cenách vodného a stočného a hodnoty infrastrukturního majetku je ukázáno, že ve třetině obcí se samostatným modelem provozování jsou sítě podfinancované. Chybí finance na jejich obnovu a sítě zastarávají. Vlastní empirický výzkum podpořil předpoklad, že důvodem podfinancování je snaha starostů o líbivou politiku. Hypotéza, že umělé snižování cen opravdu vede k větším volebním ziskům a delšímu funkčnímu období starostů, ale nebyla potvrzena. Práce dochází k závěru, že pro nápravu situace a zajištění vytváření fondů obnovy infrastruktury ve zkoumaných obcích je nutné zvýšit informovanost vedení obcí ohledně legislativní situace a zajistit konzultace ze strany odborníků na danou oblast.