Vodárenství v malých obcích – myslíme na budoucnost? - Linc, Ondřej; Vojáček, Ondřej, 1980-; Macháč, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Cílem této práce je analýza sektoru vodárenství z hlediska vytváření fondů na obnovu infrastruktury s důrazem na situaci v malých obcích, které samy provozují vodárenské sítě. Na základě analýzy dat o cenách vodného a stočného a hodnoty infrastrukturního majetku je ukázáno, že ve třetině obcí se samostatným modelem provozování jsou sítě podfinancované. Chybí finance na jejich obnovu a sítě zastarávají. Vlastní empirický výzkum podpořil předpoklad, že důvodem podfinancování je snaha starostů o líbivou politiku. Hypotéza, že umělé snižování cen opravdu vede k větším volebním ziskům a delšímu funkčnímu období starostů, ale nebyla potvrzena. Práce dochází k závěru, že pro nápravu situace a zajištění vytváření fondů obnovy infrastruktury ve zkoumaných obcích je nutné zvýšit informovanost vedení obcí ohledně legislativní situace a zajistit konzultace ze strany odborníků na danou oblast.
Vedoucí práce: Ondřej Vojáček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses