Flexibilní produkty životního pojištění - Skořepová, Kateřina; Bílková, Diana; Plísková, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Cílem práce Flexibilní produkty životního pojištění je poukázat na produkty životního pojištění aktuálně nabízené na českém pojistném trhu. Lidé mají v současné době na výběr mezi několika druhy životního pojištění a pro laika je náročné se v pojmech spojených s pojištěním a také v názvech jednotlivých pojištění vyznat. Publikace, ze kterých je v této práci čerpáno, udávají, jaké produkty životního pojištění existují, nicméně v praxi jsou tyto produkty často kombinovány a modifikovány. Hlavním přínosem práce je výčet produktů nabízených v České republice a zaměření se na výpočty pojistného pro dané skupiny pojištěných. Výše pojistného je ovlivněna několika parametry, které pojišťovny před uzavřením pojistné smlouvy musí vzít v úvahu a následně pojistně-matematickými výpočty dojít k dané výši pojistného. Vliv na výši pojistného nemá pouze věk a pojistná doba, nicméně i to, zda je zájemce o pojištění kuřák, zda provozuje nějaké sportovní aktivity nebo zda jeho povolání spadá do rizikové činnosti. Výpočty provedené v práci jsou zaměřeny na zjištění závislosti mezi výší pojistného a jednotlivými faktory. K tomuto byly využity metody regresní a korelační analýzy a analýzy rozptylu. Bylo zjištěno, že vliv na výši pojistného má především věk a pojistná doba, nicméně neznamená to, že ostatní faktory v praxi výši pojistného neovlivňují. Pohlaví u sledovaného pojištění pro případ smrti a úrazů již v současné době roli nehraje.
Vedoucí práce: Diana Bílková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statisticko-pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses