Vliv monetární politiky na realitní trh coby potenciální katalyzátor ekonomické krize - Suský, Stanislav; Nikolovová, Pavla, 1982-; Chytil, Zdeněk, 1949-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Práce se zabývá vlivem cílové úrokové míry, kterou vyhlašují centrální banky, na vývoj trhu s nemovitostmi, konkrétně vlivem těchto měr na ceny nemovitostí a cenové bubliny na realitním trhu. V práci analyzuji soubor panelových dat 29 evropských států ve čtvrtletních obdobích od začátku roku 2000 do konce druhého čtvrtletí roku 2015. V první části práce zkoumám vliv úrokové míry na ceny nemovitostí a zjišťuji, že snížení cílové úrokové míry vyhlašované centrální bankou o 1 procentní bod vede ke zvýšení indexu cen nemovitostí o 0,897 bodu. Ve druhé části práce zkoumám vliv této míry na růst cenové bubliny, kterou představuje ukazatel udržitelnosti cen nemovitostí, a odhaluji, že snížení úrokové míry o jeden procentní bod je doprovázeno zvýšením růstu cenové bubliny o 0,28 procent. Potvrzuji tedy svoje hypotézy o negativním vztahu výše zmiňovaných proměnných.
Vedoucí práce: Pavla Vozárová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses