Vývoj bankovního systému v Československu v letech 1945 – 1958 - Hrubý, Vít (2016)
Bakalářská práce popisuje vývoj bankovního systému v Československu, v letech 1945 - 1958. Jako první jsou v práci vymezena teoretická východiska bankovnictví v tržní ekonomice a v modelu centrálně plánované ekonomiky. Dále je v práci nastíněn historický vývoj bankovnictví, a to mezi lety 1918 až 1945. V analytické části se práce nejdříve zabývá situací, ve které se nacházelo bankovnictví bezprostředně po druhé světové válce. Dále je zkoumáno znárodnění bank v rámci Benešových dekretů v roce 1945 a následnou koncentraci bankovnictví. Po komunistickém převratu v roce 1948 byla zestátněna Národní banka Československá a nastala rychlá transformace smíšené ekonomiky na centrálně plánovaný systém. V roce 1950 byla založena Státní banka československá, jež převzala funkci centrální banky a bank komerčních. Převzetím funkce Investiční banky v roce 1958 se SBČS stala plnohodnotnou monobankou.