Faktory ovlivňující výběr vysoké školy v České republice - Macháček, Jan; Brožová, Dagmar, 1958-; Mirvald, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Tato práce se zabývá peněžními a nepeněžními výnosy z vysokoškolského studia a jejich vlivem na rozdílnou poptávku po studiu. Rozlišuje přitom mezi jednotlivými fakultami veřejných vysokých škol. Oproti již uskutečněným studiím se tato práce liší větším rozsahem dat i počtem zahrnutých nepeněžních výnosů. Pravděpodobně se také jedná o první studii tohoto druhu aplikovanou na trh práce a vzdělávací systém v České republice. Čerpá především z šetření REFLEX 2013, které poskytuje data o postavení absolventů vysokých škol, na základě nichž sestavuje regresní modely v různých časových rovinách. Byla prokázána hypotéza o negativním vlivu nezaměstnanosti absolventů na zájem o příslušné studium i hypotéza o vlivu časového zpoždění vysvětlujících proměnných. Naproti tomu pozitivní vliv příjmu absolventů se, na rozdíl od některých studií z USA, v žádném z modelů neprokázal.
Vedoucí práce: Dagmar Brožová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses