Komparace životní úrovně v zemích Visegradské skupiny v letech 1989-2015 - Horáková, Lucie (2016)
Hlavním cílem této bakalářské práce je komparace životní úrovně v zemích Visegradské skupiny od roku 1989 do současnosti. Text je rozdělen na dvě hlavní části- teoretickou a analytickou. V teoretické části je nejprve rozebrána Visegradská skupina jako taková- co tento pojem znamená, proč vznikla, a v jaké výchozí situaci byly její jednotlivé země po pádu komunismu v roce 1989. Dále je součástí teoretické části vysvětlení pojmu životní úroveň a jeho jednotlivých ukazatelů, a to jak z ekonomického, tak sociologického hlediska. Druhá, analytická část se pak zabývá komparací jako takovou. Pro každou jednotlivou zemi jsou vytvořeny popisné statistiky vybraných ukazatelů životní úrovně, které jsou pomocí tabulek a grafů vysvětleny a okomentovány. Součástí každé kapitoly je rovněž faktorová analýza, která má za úkol ukázat, jaké faktory byly pro danou zemi nejklíčovější. Na závěr jsou všechny země porovnány mezi sebou.